Hoe werkt letselschade?

3 juli 2016

Posted in Juristen en Advocaten

Een ongeluk zit in een klein hoekje. Soms gaat het allemaal net goed, maar in een aantal gevallen ontstaan er serieuze complicaties. Wanneer je, door een fout van iemand anders, fysieke of mentale schade oploopt dan kun je in de meeste gevallen aanspraak maken op letselschade. Letselschade is: de schade die je hebt opgelopen door het handelen van iemand anders en hoe je daardoor beperkt wordt in je dagelijks handelen. Je kunt hierbij denken aan een vergoeding voor het verliezen van je inkomen of voor het maken van medische kosten. Hoe gaat dit proces in zijn werk en welke stappen moet je doorlopen?

  • Het ongeluk vindt plaats
  • Bepalen van schuld
  • Causaal verband

Voordat je letselschade kunt aanvragen moet er natuurlijk eerst iets gebeuren. Dit is vervelend, maar dit is een vereiste voordat juridische stappen kunnen worden gezet. Wanneer je in een ongeluk terecht komt kan dit allerlei gevolgen hebben en ook kunnen dit allerlei verschillende ongelukken zijn. Wat de situatie ook is, wanneer het ongeluk plaatsvindt is het vaak mogelijk om een vergoeding te eisen van de verantwoordelijke partij. Hier begint het eerste probleem, wie is de verantwoordelijke partij? Wanneer je letselschade wilt aanvragen moet je aantonen dat niet jij, maar iemand anders de schuld heeft van het ongeluk. Ook moet je aantonen dat het letsel echt door het ongeluk is veroorzaakt. Wanneer je bijvoorbeeld al een bril had, kun je in de meeste gevallen niet claimen dat je door een ongeluk slechter bent gaan zien. Je zag al slecht, het is dus lastig om dit verschil hard te maken. Wanneer je blind zou worden is het weer een ander verhaal, het is dan heel concreet te maken dat je door het ongeluk letsel hebt opgelopen en dus recht hebt op letselschade. Het is belangrijk dat je een causaal verband kunt aantonen tussen jouw aandoening en de schuld van iemand anders. Iemand anders moet verantwoordelijk zijn voor de situatie waar je inzit en moet jou daarom een bepaalde vergoeding betalen. Hierbij kun je aan verschillende dingen denken, maar stel je voor dat je op straat wordt gebeten door een hond. Je bent schrijver en je hand moet in het gips, je verliest je inkomen. Je kunt nu een duidelijk causaal verband stellen tussen het feit dat jij je inkomen verliest en dat je in de hand bent gebeten door de hond van iemand anders. In dit geval kun je letselschade aanvragen.

Letselschade; smartengeld en bedragen

In de vorige alinea is alleen gesproken over fysieke aandoeningen, maar je kunt ook mentaal aangedaan zijn door een situatie. Wanneer dit het geval is heb je vaak ook recht op smartengeld. Smartengeld is een bepaalde vergoeding die wordt betaald zodat je mentaal weer kunt herstellen. Je zou bijvoorbeeld naar een psycholoog kunnen gaan of zelfs even met een psychiater kunnen praten. Vaak is het lastiger om smartengeld te krijgen dan om fysieke letselschade vergoed te krijgen. Dit komt omdat het lastiger is om aan te tonen dat het ongeluk heeft geleidt tot mentale problemen. Soms waren deze problemen namelijk al aanwezig; het is lastig om het causaal verband aan te tonen. Afhankelijk van de ernst van het ongeval en enkele persoonlijke factoren, zoals leeftijd en fysieke gesteldheid, wordt bepaald of letselschade kan worden uitgekeerd. Over welke bedragen praten we nu eigenlijk? Er zijn een aantal categorieën, lopend van gering letsel tot ernstig letsel. Voor gering letsel is het vaak niet heel rendabel om letselschade aan te vragen. Je betaalt immers ook een bepaald bedrag aan de rechtbank en het is daarom pas vanaf een bepaald bedrag pas de moeite om te procederen. Een aantal voorbeelden: voor gering letsel wordt over het algemeen tot 2000 euro letselschade betaald. Hier gaat het bijvoorbeeld om kleine botbreuken, schaafwonden of kneuzingen. Wanneer het letsel serieuzer is wordt de letselschade ook hoger. Verlies je bijvoorbeeld een deel van een vinger, dan kan al snel 8500 euro worden uitgekeerd. In de meest serieuze gevallen, waarbij je bijvoorbeeld niet meer kunt praten of permanent verlamd bent, kan het bedrag oplopen tot meer dan 76000 euro. Het is te hopen dat de lichamelijke en mentale schade tijdens een ongeval beperkt blijft en dat de letselschade in een lage categorie valt! Wil je kijken of jij letselschade kunt aanvragen, dan moet je dit laten doen door een specialist!

Persoonlijke aandacht

Op https://www.juristenkantoor.nl krijg je de persoonlijke aandacht die je zoekt om dit proces tot een goed einde te brengen. Professionele juristen bekijken de situatie en helpen je vervolgens verder. Bij dit bedrijf is men wel eerlijk: wanneer er niets te halen valt zal men dit ook duidelijk aangeven. Je kunt dan proberen om via een ander bureau letselschade aan te vragen, maar de kans dat dit lukt is gering. Op bovenstaande site is men dus niet alleen betrokken, maar heeft men ook voor eventuele kosten die je moet maken om het hele proces in gang te zetten. Kortom: ben je op zoek naar eerlijk en gedegen advies, dan ben je hier aan het juiste adres! Neem eens een kijkje of vraag gratis een eerste gesprek aan. In dit gesprek zal men bekijken of je in je recht staat en zullen de opties met je worden doorgesproken. Voor dit gesprek betaal je in eerste instantie niets, je betaalt pas wanneer de aanvraag is geslaagd. Ga snel naar bovenstaande site en bekijk de mogelijkheden!

Share on FacebookShare on Google+Tweet about this on TwitterShare on LinkedIn