Cv nodig voor sollicitatie

8 januari 2017

Posted in Bedrijven en Bedrijfsleven

lifebrander - cv

Ben jij werkloos, maar zou je wel graag een baan willen hebben? Dan is het belangrijk om hiervoor te gaan solliciteren. Een eerste punt waar je dan aan moet denken, is het opstellen van een cv. In dit document, je Curriculum Vitae, kun je laten zien welke relevante ervaring jij hebt voor de baan. Curriculum Vitae is Latijn en betekent levensloop en dat is dus ook wat je hiermee aan de werkgever wilt laten zien. Het gaat dan uiteraard niet om zaken als waar je gewoond hebt en met wie je bevriend bent geweest, maar het gaat om zaken als je opleiding en vorige banen. Je vermeldt in je cv onder meer:

  • de scholen en opleidingen die jij met goed gevolg hebt afgesloten
  • cursussen die jij hebt gevolgd
  • eerdere banen die je hebt gehad
  • vrijwilligerswerk dat je hebt gedaan en dat relevantie heeft voor de betreffende baan

Uiteraard vermeld je ook wat persoonlijke gegevens, zoals je geboortedatum en adres, zodat de werkgever jou ook kan contacteren. Belangrijk bij het schrijven van een cv is dat je niet teveel uitwijdt, zodat het niet een te lang verhaal wordt. Benoem alleen die zaken die aan kunnen tonen waarom jij voor het bedrijf geschikt bent.

Licht je cv toe in sollicitatiebrief

Doordat een cv in de regel bondig wordt gehouden, heb je daar weinig ruimte om toe te lichten waarom bepaalde taken of functies uit het verleden jou voorbereid hebben op het werk waar jij naar solliciteert. Deze toelichting kun je geven in de sollicitatiebrief. Het kan zijn dat jij in je vorige baan niet al je talenten hebt kunnen benutten, maar dat deze wel in een vrijwilligersfunctie al goed tot hun recht zijn gekomen. Je hebt dan in de brief de mogelijkheid om zo een toelichting op je cv te geven, zodat het duidelijk is wat jouw ervaring zo relevant maakt voor de baan. Om succesvol te solliciteren is het ook belangrijk dat je een motivatie schrijft. Hierin probeer je antwoord te geven op de vraag waarom jij graag de betreffende functie zou willen hebben. Wat spreekt jou hierin aan? Welke uitdaging zie jij voor jezelf, hoe pas jij binnen het bedrijf en wat kun jij aan het bedrijf bijdragen? Het is de combinatie van cv, sollicitatiebrief en motivatie die ervoor zorgt dat je wel of niet uitgekozen wordt op een gesprek.

Opvallen is vereist

Nu is het natuurlijk zo dat er tegenwoordig heel veel mensen op zoek zijn naar een baan en dat ieder bedrijf dat een vacature uitschrijft een hele stapel sollicitaties binnen krijgt. Het is dan ook van groot belang dat jij opvalt tussen de hele stapel. Maar hoe doe je dat nu? En hoe stel jij je cv nu zo op dat als de werkgever deze leest, jij ook echt zo goed mogelijk naar voren komt? Tips hiervoor kun je vinden bij Lifebrander, specialist op het gebied van solliciteren. Bij hen kun je allerlei adviezen vinden, bijvoorbeeld over de volgorde waarin jij je cv opstelt. Kies je er bijvoorbeeld voor om een chronologische volgorde aan te houden of zet je die functies bovenaan die het best die competenties weergeven die voor de betreffende baan van belang zijn? Ook kun je er lezen over wat voor soort opmaak jij nu het best kunt kiezen en hoe jij onderscheidend kunt zijn in je sollicitatiebrief. Wil jij er dus zeker van zijn dat je al het mogelijke hebt gedaan om een succesvolle cv, motivatie en sollicitatie op te sturen, neem dan zeker eens een kijkje bij Lifebrander!

Share on FacebookShare on Google+Tweet about this on TwitterShare on LinkedIn