Depressie komt vaker voor

14 mei 2018

Posted in Mens en gezondheid

Steeds meer mensen krijgen te maken met een depressie, blijkt uit onderzoeken onder de Nederlandse bevolking. En dan hebben we het echt over een psychische aandoening en niet over af en toe wat somber zijn. Van dat laatste heeft iedereen wel eens last en dat is zeker niet iets om je druk over te maken. Als een relatie wordt verbroken kun jij je droevig voelen, maar ook als er iemand is overleden die jij kende of als jij je baan kwijt bent geraakt. Dan heb je zeker droevige gevoelens en ben je zeker somber, maar dit is niet te vergelijken met een daadwerkelijke depressie. Het is daarom belangrijk dat we goed onderscheid hierin maken en niet te gemakkelijk roepen dat we ons depressief voelen, want daarmee doen we onrecht aan de mensen die echt hieraan lijden en dat zou onterecht zijn. Als je hier namelijk echt last van hebt, dan heb je niet af en toe een sombere bui, maar dan ben jij gehuld in algehele somberheid. Je ziet geen lichtpuntjes in je leven meer of vindt het heel erg lastig om deze te vinden. Dit duurt bovendien niet maar eventjes, maar houdt een hele lange tijd aan. Als dat het geval is, dan heb je echt last van een depressie.

Oorzaken van depressie

Hoe kan het nu dat sommige mensen wel met een echte depressie te maken krijgen, terwijl anderen hier hun hele leven van gevrijwaard blijven? Allereerst moeten we opmerken dat er echt meer mensen zijn die hier last van krijgen dan je misschien denkt, bijna twintig procent van de Nederlandse bevolking is namelijk minstens eenmaal in het leven depressief geweest. Maar wat voor oorzaken liggen hier nu aan ten grondslag? In de eerste plaats moet opgemerkt worden dat er geen verband te vinden is met:

  • leeftijd
  • etnische afkomst
  • opleidingsniveau

Er is alleen een iets hogere kans dat vrouwen hier last van krijgen dan mannen. Wat voor risicofactoren kunnen we nu aanwijzen voor het krijgen van een depressie? Dan moet je denken aan bijvoorbeeld een hoge mate van kwetsbaarheid. Kwetsbaar zijn kan erfelijk zijn, maar dat hoeft zeker niet. Een andere factor kan een ingrijpende gebeurtenis in het leven zijn, dat kan de trigger zijn om echt klachten te krijgen. Maar depressie is ook deels erfelijk, in sommige families komt het meer voor dan in andere. Een belangrijke factor is ook een chemische ontregeling in je lichaam, waardoor bepaalde stoffen minder voorkomen in je hersenen of een hormonale onbalans. Ook omgevingsfactoren en traumatische gebeurtenissen kunnen een rol spelen.

Tips om met depressiviteit om te gaan

Hoe kun je nu omgaan met een depressie als je deze zelf hebt of met een persoon in je naaste omgeving die hier last van heeft? Dit kan best lastig zijn en het kan zeker ook tot frustratie leiden. Het is daarom goed om hier wat meer over te weten, zodat je zo goed mogelijk ermee om kunt gaan. Op de site van Zobegaafd.nl vind je verscheidene tips hiervoor. Zo kun je hier bijvoorbeeld lezen dat als jouw partner een depressie heeft, het van belang is om te blijven luisteren en tegelijkertijd niet te oordelen. Dit kan heel lastig zijn, maar het is belangrijk om dit vol te blijven houden. Ook het geven van aandacht is van belang, terwijl je tegelijkertijd eigenlijk niets terug kunt verwachten. Iemand die depressief is, heeft namelijk weinig te geven, daar is gewoon de energie niet voor. Tegelijk moet je er op letten dat je niet over je eigen grenzen heen gaat, geef deze dus gewoon duidelijk aan. Op Zobegaafd.nl kun je nog meer tips lezen over hoe om te gaan met een depressie.

Share on FacebookShare on Google+Tweet about this on TwitterShare on LinkedIn