Duurzame architectuur

21 december 2017

Posted in Woning en Tuin

Streef jij een zo duurzaam mogelijk leven na? Dan hoort duurzame architectuur daar natuurlijk ook bij! We weten allemaal waarschijnlijk inmiddels wel dat we als mens een veel te grote invloed hebben op de aarde, dat we deze uitputten en alle grondstoffen op maken. Wat kunnen we hier nu aan doen? We kunnen kiezen voor een levensstijl die zo duurzaam mogelijk is. Dat betekent bijvoorbeeld dat we keuzes maken met betrekking tot wat we eten, maar ook tot andere zaken die we kopen. Daar hoort natuurlijk ook duurzame architectuur voor onze woningen bij. Mensen die in een bestaande woning wonen, kunnen deze waar mogelijk aan laten passen, zodat deze zo energiezuinig mogelijk wordt gemaakt. Mensen die kiezen voor nieuwbouw, hebben meer mogelijkheden op dit gebied. Zij kunnen elk aspect van het pand zo duurzaam mogelijk laten zijn. Dit houdt in dat er rekening wordt gehouden met:

  • de mate waarin gebruikte materialen recyclebaar zijn
  • de manieren waarop het pand aan te passen is in de toekomst
  • de levensloopbestendigheid van het huis
  • de hoeveelheid energie die de woning verbruikt

Al deze punten samen zorgen dat er sprake is van duurzame architectuur. Bekijk nu de website https://lexbruns.nl/

Duurzame architectuur toepassen

Waarom spreekt men nu van duurzame architectuur als er met bovenstaande punten rekening gehouden wordt? Het laatste punt spreekt waarschijnlijk wel voor zich, als het pand zo energiezuinig mogelijk wordt gemaakt, dan zul je als bewoners veel minder stroom, gas en water verbruiken en dat is natuurlijk voor velen een streven, omdat je zo het milieu spaart. Natuurlijk kun je ook kiezen voor groene energiebronnen, maar wat je niet verbruikt hoeft ook niet opgewekt te worden en dat is natuurlijk altijd nog beter! Door het huis levensloopbestendig te maken, wat inhoudt dat er rekening gehouden wordt met het feit dat jij bijvoorbeeld later slechter ter been wordt, zorg je ervoor dat je zo lang mogelijk in hetzelfde pand kunt blijven wonen. Dit is een belangrijk aspect van duurzame architectuur, omdat hoe langer een huis door dezelfde persoon bewoont blijft, hoe minder effect het zal hebben op het milieu. Wordt het bovendien zo gebouwd dat aanpassingen later gemakkelijk uit te voeren zijn, dan kun je het gebouw altijd aan laten passen aan de nieuwste technische mogelijkheden. Is het huis uiteindelijk niet meer aan te passen aan de modernste ideeën, dan kan het afgebroken worden en, als er gekozen is voor duurzame architectuur, dan kunnen de materialen die daarbij vrij komen hergebruikt worden. Ook zo blijft de invloed van de nieuwbouw op het milieu zo klein mogelijk.

Het past binnen ieder budget

Vaak meent men dat duurzame architectuur alleen een optie is voor de mensen die een zeer goed gevulde portemonnee hebben. Natuurlijk helpt het wel mee als je veel te besteden hebt, maar dat betekent zeker niet dat je met een kleiner budget niets uit kunt richten. Wat altijd belangrijk is om je te realiseren, is dat duurzame architectuur bij het bouwen wat duurder kan zijn, maar je later vele besparingen oplevert omdat je energierekening heel laag zal zijn en je in principe niet weer hoeft te verhuizen. Daarbij kan een goede architect jou helpen met het realiseren van een duurzaam gebouw, ook met een wat kleiner budget. Ga bijvoorbeeld naar het architectenbureau van Lex Bruns en laat je door de architect adviseren over wat er met jouw bouwbudget allemaal mogelijk is. Je zult zien dat je veel meer kunt realiseren dan je in eerste instantie gedacht had. Bovendien, je kunt later natuurlijk altijd nog aanpassingen door laten voeren als je dan wel meer te besteden hebt. Wil jij advies op het gebied van duurzame architectuur, dan is Lex Bruns het bureau om naar toe te gaan!

Share on FacebookShare on Google+Tweet about this on TwitterShare on LinkedIn