Het verschil tussen luiers, broekjes en inleggers

10 oktober 2020

Posted in Mens en gezondheid

Incontinentiemateriaal bestaat in vele verschillende vormen en maten. Zo is er voor iedere persoon met incontinentieproblemen het juiste materiaal beschikbaar, ongeacht het patroon van urineverlies en de intensiteit daarvan. Alhoewel elk type incontinentiemateriaal is uitgevoerd in verschillende absorptievermogens, kunnen we doorgaans wel stellen welk materiaal er voor welke mate van verlies het meest geschikt is. Daarom zetten wij kort het gebruik van slips, inleggers en broekjes (pants) overzichtelijk voor u op een rijtje, om u zo alvast te helpen een eerste onderscheid te maken.

De absorptiesterkte van het incontinentiemateriaal

Het is misschien een overbodige mededeling, maar desalniettemin willen we deze informatie niet achterwege houden. De meeste incontinentiematerialen, zoals bijvoorbeeld de pants van TENA, zijn uitgevoerd in verschillende absorptiesterkten. Logischerwijs zijn de materialen met het hoogste vermogen ook het dikst en voelen de broekjes die voor licht urineverlies bedoeld zijn, haast aan als gewoon ondergoed. Laat u echter niet in de verleiding brengen om voor extra discretie of juist extra veiligheid te kiezen; uw keuze dient puur gebaseerd te zijn op uw mate van urineverlies.

Incontinentieslips: voor de zwaarste vormen van urineverlies

We beginnen met de incontinentieslips, die ook wel eens worden aangeduid met ‘luiers voor volwassenen’. Vanwege de associatie met baby’s en de volgens velen negatieve connotatie van het woord luier, kiezen veel fabrikanten voor de benaming slips. Dit neemt echter niet weg dat deze incontinentiematerialen er ongeveer hetzelfde uitzien als luiers voor baby’s. Het zijn in feite dan ook stroken absorberend materiaal, verwerkt in een broekje. U bevestigt ze stevig met de plakstrips. Slips zijn bedoeld voor personen met de zwaarste vormen van incontinentie.

Pants of incontinentiebroekjes

Een incontinentiebroekje bestaat uit een ‘mat’ met sterk absorberende korrels, die aan een broekje vast is gemaakt. Dit broekje is zeer elastisch en sluit daardoor goed op uw lichaam aan. Incontinentiebroekjes oftewel pants zijn vandaag de dag de meest populaire materialen onder personen met urineverlies. Voor zwaar urineverlies zijn ze niet bruikbaar. Pants draagt u als gewoon ondergoed en zo trekt u deze dan ook aan. Inmiddels zijn er naast de unisex varianten ook pants speciaal voor mannen of vrouwen.

Inleggers

Ten derde zijn er de inleggers. Deze hebben misschien nog het meeste weg van maandverband, alhoewel ze uiteraard door mannen en vrouwen te gebruiken zijn. Inleggers bevestigt u eenvoudig in uw ondergoed. De pasvorm is zo prettig, dat u haast niet voelt dat u incontinentiemateriaal draagt. De inleggers voor mannen hebben het model van een kommetje, zodat deze over de penis geplaatst kan worden. Die voor dames hebben veelal de vorm van een bootje, wat beter aansluit op het geslachtsorgaan van de vrouw.

Het gebruik van fixatiebroekjes

Wellicht heeft u ook ooit van fixatiebroekjes gehoord. Deze zijn geen incontinentiemateriaal op zich, maar worden gebruikt om het materiaal extra goed op zijn plek te houden. Vroeger waren deze broekjes wat eenvoudiger, maar tegenwoordig zijn ze ontwikkeld tot nette, katoenen broekjes met een hoge rekbaarheid. Deze vervangen dus uw normale ondergoed en bestaan zodoende dus ook in verschillende maten. U kunt ze tot tientallen keren gebruiken want ze zijn net als andere katoenen artikelen wasbaar.

Kiest u de juiste maat

En om nogmaals op de juiste maat terug te komen: weest u zich ervan bewust dat de maat van uw incontinentiemateriaal iets heel anders is dan het absorptievermogen daarvan. Veel mensen zijn geneigd een grotere maat incontinentiemateriaal aan te schaffen op bijvoorbeeld Hulpmiddelonline.nl omdat ze denken daarmee extra veiligheid creëren. Deze twee dingen staan echter geheel los van elkaar. Koopt u een grotere maat, dan zal het materiaal juist minder goed op uw lichaam aansluiten en gevoeliger zijn voor ongelukjes.

Share on FacebookShare on Google+Tweet about this on TwitterShare on LinkedIn