Lagere makelaarkosten door meer zelf te doen

12 mei 2018

Posted in Woning en Tuin

We zijn altijd al mensen geweest die houden van aanpakken. We besteden niet graag dingen uit. De verbouwing en renovatie van ons huis hebben we bijvoorbeeld volledig zelf gedaan en toen we besloten om ons huis te verkopen, was het een logische keuze om dit ook zelf te doen. Totdat we zagen dat een makelaar het huis sneller kan verkopen. Dat was relevant voor ons, want we hebben ons droomhuis al gevonden in het noorden van Groningen en we hadden snel liquide middelen nodig om de aanbetaling te kunnen doen zodat we de eerste partij zouden zijn. Maar toen we de makelaarkosten zagen van de gemiddelde makelaar, zonk de moed ons in de schoenen. Uiteraard moeten deze mensen ook werken voor hun geld, maar wanneer je sommige van de makelaarkosten ziet staan, dan word je toch even wit om de neus. We besloten om een lokale makelaar te benaderen, en die vertelde ons dat het belangrijk is om te kijken naar wat je wilt. Met die kennis gingen we online zoeken en kwamen we op de manier die bij ons paste. De makelaarkosten hangen namelijk af van de diensten die je afneemt bij de makelaar. En zo konden we de prijs leuk beïnvloeden door meer zelf te doen.

Lagere makelaarkosten

De makelaarkosten bij de makelaar waren aan de hoge kant. Maar de modulaire opzet van de prijs maakte het direct inzichtelijk wat we zelf konden doen en wat dit zou doen met de prijs. We besloten direct om het huis zelf klaar te maken voor de verkoop, zelf de foto’s te maken en de beschrijving op te stellen van ons vastgoed. Daarnaast besloten we, wat huiverig, om de rondleidingen ook zelf te regelen. Vooral omdat de makelaar aantoonde dat de mensen die zelf rondleidingen door het huis regelen het huis nog sneller weten te verkopen. En dat was in ons voordeel. We besloten om aan de slag te gaan en binnen twee dagen hadden we alles geregeld wat klaar moest zijn voordat ons huis op de markt geplaatst kon worden. En toen gebeurde het onmogelijke. Binnen drie dagen tijd kregen we 20 bezichtigingen en binnen een week hadden we een koper gevonden die 10% meer wilde betalen dan de marktwaarde van ons huis. De makelaarkosten vielen veel lager uit dan gedacht. Sterker nog, de makelaarkosten hadden we al terugverdiend door gebruik te maken van de verkoopkanalen van de makelaar. Het loonde dus al voordat we de makelaarkosten moesten betalen. Al hebben we daar zelf een grote rol in gespeeld.

Kosten drukken, handig of niet?

We hebben de makelaarkosten aardig omlaag gekregen door zelf aan de slag te gaan. Of we dit de volgende keer weer zo gaan doen, weten we echter nog niet. We hebben achteraf in moeten zien dat we veel geld bespaard hebben door zelf aan de slag te gaan, maar moeten toegeven dat het veel meer werk en stress geweest is dan we dachten. Bij een verbouwing heb je de tijd aan jezelf, niemand kijkt je op de vingers. Het repareren van een auto is van hetzelfde laken een pak. Maar een vastgoed verkopen, dat is iets veel groters, met een veel hogere waarde en een hoger risico, want foutjes worden zwaar gestraft. Al met al zijn we blij dat we redelijk veel zelf hebben kunnen doen, maar zijn we ook erg blij dat we de zekerheid gehad hebben van een makelaar die ons begeleid heeft bij het volledige traject, zodat we altijd iemand hadden om op terug te vallen.

Share on FacebookShare on Google+Tweet about this on TwitterShare on LinkedIn