Ontwerpgids voor online poster drukken 

5 november 2018

Posted in Bedrijven en Bedrijfsleven

We zijn er zo gewend aan geraakt dat zo goed als alles in de wereld digitaal is geworden. Hierdoor vergeten sommigen van ons vaak hoe goed we ons kunnen voorbereiden bij een poster drukken. Dus als je erover nadenkt om een reeks posterontwerpen te maken voor een campagne, feest, optreden of als je wilt een poster drukken om je eigen muren mee te versieren, dan is hieronder een handleiding voor het afdrukken van je werk. Volg deze tips en je zult als een professional een poster drukken bij printselect.nl.

Poster afdrukken: kies de juiste instellingen voor het beste resultaat!

Afdrukbestanden zijn meestal, en eigenlijk bijna altijd, groot. Een van de meest voorkomende vertragingen in een poster afdrukken is dat het werk door de printshop wordt teruggestuurd omdat de resolutie te laag is. Bestanden bestemd voor afdrukken moeten worden ingesteld op 300 DPI (dots per inch). Eenvoudig gezegd: hoe meer stippen waaruit het beeld bestaat, hoe hoger de resolutie. Meer afgedrukte stippen op een inch betekent een afdruk van hogere kwaliteit. Wanneer de resoluties te laag zijn, kan het eindresultaat een vage en korrelige poster zijn. In Photoshop kun je de punten per inch instellen bij het maken van een nieuw document door naar ‘Bestand> Nieuw’ te gaan en 300 in het vak Resolutie in te voeren. Wat ook belangrijk is de juiste maat. Populaire afmetingen bij een poster afdrukken zijn A2 (594 mm x 420 mm), A3 (420 mm x 297 mm) en A4 (297 mm x 210 mm). Papierkeuze en -gewicht is afhankelijk van het aanbod van jouw printshop, maar 170 grams Silk, Gloss Art FSC of 150 gsm zijn goede keuzes. De afkorting ‘gsm’ staat voor gram per vierkante meter en bepaalt hoe zwaar het papier is. Andere zaken die belangrijk zijn:

  • Omzetten naar CMYK:  als je in RGB hebt gewerkt en jouw werk naar CMYK hebt geconverteerd, net voordat je het bestand verzendt om af te drukken, merk je misschien dat de groen- en blauwtinten in jouw afbeelding levenloos en saai zijn geworden. Hiervoor kun je de Gamut-waarschuwingstool van Photoshop gebruiken (‘Bestand> Weergave> Schermwaarschuwing’) om de kleuren te markeren die problemen zullen ondervinden bij het converteren van RGB naar CMYK.
  • Opladen van de bestanden: lever je printbestanden in PDF-formaat (afdrukresolutie op 300 DPI). Stuur je een JPG-bestand, dan bestaat de kans dat bij de poster drukken de randen van de foto worden afgesneden

Kies de juiste printshop

Verscheidene printshops hebben verschillende niveaus van expertise, dus het is de moeite waard om bij een poster afdrukken, je huiswerk te doen en persoonlijke aanbevelingen van anderen ter harte te nemen. Voordat je beslist, zorg er vooral voor dat je de printshop afstemt op de taak die uitgevoerd moet worden. In Nederland bijvoorbeeld staat Print Select bekend om zijn kwaliteit, vakbekwaamheid en uitstekende service. Het is een van de weinige plaatsen online die laserprinters en echte zwartwit fotografische afdrukken leveren. Voor een poster drukken met hoogwaardige, kristalheldere afdrukken op gesatineerd MC-papier, is dit het bedrijf dat je beslist moet bezoeken. Meer dan een poster afdrukken? Of een poster drukken zonder een speciale afwerking of op het allergrootste papierformaat? Alles kan! Er is een reden dat ze overal bekend zijn: ze bieden een fatsoenlijke, betaalbare service en zullen je fotoposters rechtstreeks van een geheugenstick, mobiele telefoon, Instagram of Facebook afdrukken en kunnen je helpen je werk te verbeteren met een reeks foto-effecten, indien nodig. Als je twijfelt bij een poster afdrukken, kun je zelfs eerst een monsterbox aanvragen, zodat je de kwaliteit kan zien en voelen, voordat je een beslissing neemt. 

Share on FacebookShare on Google+Tweet about this on TwitterShare on LinkedIn