Aanvullende WW aanvragen

1 juni 2016

Posted in Nieuws

uitkeringsinfo - Aanvullende WW aanvragenNiemand wil graag werkloos raken, maar helaas gebeurt dit toch af en toe. Gelukkig kun je in Nederland dan een beroep doen op de werkloosheidsuitkering, als je aan de vereisten hiervan voldoet. Vind je daarna weer een baan, dan kan het zijn dat je aanvullende WW aanvragen kunt. Hoe zit dit nu precies? Iedereen die een bepaald aantal maanden in loondienst is geweest, heeft via de loonbelasting afdrachten gedaan voor ons sociaal vangnet, waar de WW ook onder valt. Raak je buiten jouw schuld om werkloos, bijvoorbeeld wegens het faillissement van je werkgever of vanwege het aflopen van je contract, dan kun je een beroep doen op deze uitkering. Een aanvullende WW aanvragen is hier nog niet aan de orde. Je krijgt dan voor een bepaalde periode uitkeringen via de werkloosheidsuitkering, deze bedragen in principe 70 procent van je laatstverdiende loon. Dit is uiteraard een flinke inkomensval, maar het zorgt er wel voor dat jij alsnog geld hebt om van te leven en bovendien is het nog altijd meer dan een bijstandsuitkering. Wanneer is een aanvullende WW aanvragen dan aan de orde? Dat is het geval wanneer je werk vindt binnen de periode dat jij nog recht hebt op je WW-uitkering. Je vindt natuurlijk het liefst weer een baan op hetzelfde niveau met dezelfde inkomsten, maar dat is niet altijd het geval. Soms kun je alleen een baan vinden waarmee je beduidend minder gaat verdienen, zelfs minder dan de uitkering die je op dat moment krijgt. Dat is natuurlijk absoluut niet aantrekkelijk, want je wilt uiteraard niet nog minder geld per maand overhouden dan met de uitkering het geval was. Aan de andere kant is bij huis zitten ook niet alles en heb je graag wat om handen. Om dit dilemma op te lossen, is de optie van een aanvullende WW aanvragen bedacht.

Wanneer is aanvullende WW aanvragen een optie?

In welke gevallen is een aanvullende WW aanvragen nu een optie? Het kwam hier boven al aan de orde, dat is het geval als je met je nieuwe baan minder gaat verdienen dan dat je op dat moment aan WW-uitkering per maand binnen krijgt. Zo wordt er gepoogd om toch mensen zo snel en zo veel mogelijk weer aan het werk te krijgen op het moment dat zij in een uitkering belanden, dit is voor alle partijen zo gunstig mogelijk. Hoe werkt een aanvullende WW aanvragen precies? Je dient hiervoor uiteraard ingeschreven te staan bij het UWV, maar dat stond je natuurlijk al als je een werkloosheidsuitkering ontvangt. De aanvullende WW aanvragen kun je gewoon digitaal doen, net zoals je ook je gewone uitkering aangevraagd hebt. Verstandig is het wel om dit zo snel mogelijk te doen, maar uiterlijk 3 maanden nadat je de nieuwe baan geaccepteerd hebt. Ook dit is echter heel logisch, je dient de uitkeringsinstantie immers altijd op de hoogte te houden van de ontwikkelingen op het gebied van werk. Anders weten zij ook niet waar jij recht op hebt. Blijkt later dat je teveel geld ontvangen hebt, dan moet je dit niet alleen terugbetalen, je krijgt dan vaak ook nog een boete. Geef dus liever teveel informatie aan deze instantie door dan te weinig, zo voorkom je problemen. Goed en tijdig informeren is altijd van belang, ook omdat je dan zelf sneller uitsluitsel hebt over of je wel of niet ergens recht op hebt en omdat je dan je geld ook sneller van hen ontvangt. Wil jij een aanvullende WW aanvragen, denk jij dat je hier recht op hebt? Verstuur je aanvraag dan absoluut zo snel mogelijk, dat is altijd de beste keus om te maken.

Meer informatie over uitkeringen

Natuurlijk zijn er nog wel meer zaken die komen kijken bij een aanvullende WW aanvragen, zoals:

  • hoe lang heb je hier recht op?
  • hoe hoog wordt de uitkering?
  • hoe wordt het vakantiegeld verrekend?

Het antwoord op dergelijke vragen kun je vinden op www.uitkeringsinfo.nl. Op deze website vind je een schat aan informatie op het gebied van aanvullende WW aanvragen. Je leest er alles over hoe je de aanvraag dient te doen, hoe snel je deze moet doen en al dat soort zaken. Zorg ervoor dat je dit soort zaken goed doorneemt, zodat je goed geïnformeerd bent hierover. Natuurlijk kun je bij hen niet alleen maar terecht voor informatie met betrekking tot een aanvullende WW aanvragen. Uitkeringsinfo.nl biedt ook heel veel info op het gebied van andere uitkeringen die je via het UWV aan kunt vragen. Je kunt dan denken aan de gewone WW, maar bijvoorbeeld ook aan de WIA. Je leest over al deze uitkeringen aan welke eisen je moet voldoen om hier recht op te hebben, hoe je een aanvraag in moet dienen, hoe snel je de aanvraag dient te doen en wanneer je jouw uitkering moet stopzetten. Je wilt natuurlijk niet in de fout gaan en daarom is het verstandig om je goed in te lezen en ervoor te zorgen dat je goed geïnformeerd bent. Daarnaast vind je op hun website ook regelmatig nieuws dat betrekking heeft op ons stelsel van sociale zekerheid en ook vind je bij hen contactgegevens van het UWV. Zo kun je gemakkelijk de nodige gegevens vinden als je een vraag aan hen wilt stellen. Uitkeringsinfo.nl is dus een handig hulpmiddel op het moment dat je een aanvullende WW wilt aanvragen of dat je een aanvraag wilt doen voor een andere uitkering.

Share on FacebookShare on Google+Tweet about this on TwitterShare on LinkedIn