De kinderopvang, een keuze of een plicht?

9 april 2019

Posted in Kinderen en Speelgoed

De kinderopvang. Iedereen moet een keuze maken tussen thuis opvoeden en minder werken of blijven werken en de kinderen naar de opvang sturen. Bijvoorbeeld naar gastouderbureau Snoesje, via gastouderbureausnoesje.nl Maar daarnaast bestaan er nog veel meer soorten opvang. De kinderopvang. Een plek waar kinderen terecht kunnen als hun ouders geen tijd voor ze hebben. Dit klinkt hard, maar dit beeld bestaat wel in de maatschappij. Vooral een tijdje geleden, toen vrouwen voor het eerst aan het werk mochten en aan het werk gingen. Wie moest er dan voor de kinderen zorgen? Het was toch altijd normaal om de man voor het inkomen te laten zorgen en de vrouw thuis te laten blijven en het huishouden te laten doen? Voor de kinderen te zorgen? Een oplossing kwam er, dat was de kinderopvang. Maar de kinderopvang heeft lang niet altijd een goede naam. Er gaan bijvoorbeeld verhalen rond dat als een kind niet door de ouders wordt opgevoed, het anders wordt ontwikkeld en wordt be├»nvloed door andere kinderen die ook naar de kinderopvang worden gestuurd. Maar klopt dit beeld wel? Is het niet een beetje overdreven en ouderwets, dat een kind naar de kinderopvang sturen uit den boze is? 

Wat zijn de voordelen van een kinderopvang? 

Het kan een zeer moeilijke beslissing zijn. Bijna elke ouder komt voor deze keuze te staan. Gaat jouw kind naar de kinderopvang of kies je toch voor een gastouder of een familielid? Of toch een oppas? De voordelen worden eerst kort opgesomd en daarna toegelicht.

  • Kinderen krijgen structuur
  • De creativiteit en emotie wordt ontwikkeld
  • Kinderen krijgen meer zelfvertrouwen
  • Waarom krijgen kinderen meer structuur als ze naar een kinderopvang gaan
Het is waar dat kinderen structuur krijgen als ze naar een opvang gaan. Immers, ze moeten een vast patroon volgen. Het element van zelfvertrouwen is ook een belangrijke, dit legt de basis voor de verdere schoolloopbaan van je kind. Daarnaast is het zo dat je kind al vroeg met andere kinderen in aanraking komt, en leert dat er veel verschillen bestaan tussen kinderen. De emotie wordt hierdoor ontwikkeld en daarmee de creativiteit ook.

Wat zijn de nadelen van een kinderopvang?

Waar voordelen te bedenken zijn, zijn natuurlijk ook nadelen te bedenken. Bij de keuze of je jouw kind naar de opvang wilt laten gaan moet je altijd de voor- en nadelen naast elkaar zetten en kijken welke voor jou het zwaarst meetelt. Dat is het allerbelangrijkste. Wat over het algemeen als nadelen worden beschouwd ten aanzien van een kind naar de opvang sturen zijn:

  • Je bent niet meer de enige die invloed heeft op je kind
  • De opvang kost natuurlijk geld
  • Baby’s ervaren meer stress dan thuis 
Het is waar dat je niet meer de enige bent die invloed op het kind kan uitoefenen. Dat is logisch, want als je kind vier of vijf dagdelen per week naar de opvang gaat zullen de mensen daar bepalen wat de regels zijn en jouw kind dient zich daar dan ook aan te houden. Dat een opvang geld kost is niet gek, al worden er wel vragen gesteld of de opvang niet goedkoper kan worden gemaakt. Wie werkt er nou niet tegenwoordig? 
Share on FacebookShare on Google+Tweet about this on TwitterShare on LinkedIn