De opmars van de e sigaret

10 november 2017

Posted in Mens en gezondheid

De e sigaret is de laatste jaren enorm in opkomst. Het elektrisch roken is heel erg populair. Inmiddels zijn er al een half miljoen gebruikers in Nederland van de e-sigaret. De e-sigaret wordt steeds meer verkocht. Voor steeds meer mensen is het roken van een e-sigaret een heel interessant alternatief voor het traditionele roken. Voor een groot aantal mensen is helemaal stoppen met roken geen optie. Ze zijn verslaafd of te gehecht aan hun rookmomentje. Voor veel rokers is even naar buiten gaan voor een sigaretje een moment van ontspanning. De handeling van het roken zelf brengt ook rust en heeft een kalmerende werking, naast de stoffen die in een sigaret zitten. De laatste jaren is er steeds meer bekend geworden over de schadelijke werking van het roken. Roken kan niet alleen kanker veroorzaken, maar ook andere ziektes. In reclames op tv wordt gewaarschuwd tegen roken. Op pakjes staat een duidelijke waarschuwende boodschap. Het roken wordt ook steeds meer uit het openbare leven gebannen. Was het ooit heel gewoon om in de trein te roken of op kantoor en zelfs in het ziekenhuis. Tegenwoordig is roken in openbare ruimtes niet meer toegestaan. De e sigaret heeft deze bezwaren niet. Elektronisch roken kan gewoon binnenshuis worden gedaan en wordt niet als overlast gezien. Niet alleen in Nederland, maar in heel Europa neemt het gebruik van de e-sigaret toe.

Kwaliteitsverbetering e sigaret

Dat de populariteit van de e-sigaret de laatste jaren zo enorm toeneemt, heeft ook te maken met het feit dat het elektronische roken sterk in kwaliteit is toegenomen. Hierdoor vinden steeds meer rokers de e sigaret een aantrekkelijk alternatief en een volwaardige vervanging van het klassieke roken. Ook de kwaliteitsbeleving van het elektronisch roken is sterk vooruit gegaan, waardoor het verschil met gewoon roken veel kleiner is geworden. Voor veel mensen die al langer willen stoppen met het roken van tabak, maar die het nog niet is gelukt, is elektronisch roken een goed alternatief. Ook voor je gezondheid betekent elektronisch roken een grote verbetering. Met een e-sigaret krijg je een groot aantal giftige stoffen niet binnen, die je bij het ouderwets roken wel binnenkrijgt, zoals:

  • Koolmonoxide
  • Teer
  • Arseen
  • Benzeen
  • Lood
  • Ammoniak

Al deze stoffen zitten niet in de damp van een e sigaret, een grote verbetering dus!

Smaakjes voor je e-sigaret

In een e sigaret kun je verschillende smaken vloeistof doen. Deze vloeistof heet e-liquid. Deze vloeistof wordt verdampt bij het verwarmen van de e sigaret. Deze damp adem je in en geeft je een lekkere smaak in je mond. Welke smaak bij jou past is een kwestie van uitproberen. Er zijn verschillende tabak smaken te krijgen voor de e-sigaret, maar ook andere smaken zoals methol of mint. De smaak van de elektronische sigaret is voor veel nieuwe gebruikers wel even wennen en is anders dan bij ouderwets roken. Bij het elektronisch roken inhaleer je damp in plaats van rook. Deze damp is veel gezonder dan de rook van een sigaret omdat het alle schadelijke stoffen niet bevat. Wel kan een e sigaret nicotine bevatten, dit is wel schadelijk voor je gezondheid en heeft een verslavend effect. Voor mensen die willen blijven roken en niet kunnen stoppen is de e sigaret dus een goede vervanging. Een e-sigaret kan ook zonder nicotine worden gebruikt. Ook kan het elektronisch roken  juist worden gebruikt om een nicotine verslaving af te bouwen. Ook de effecten van meeroken voor de omgeving is bij de e sigaret vele malen lager. De e-sigaret heeft dus heel veel voordelen ten opzichte van het ouderwets roken.

Share on FacebookShare on Google+Tweet about this on TwitterShare on LinkedIn