Jaren 50 kleding, helemaal jouw stijl!

29 juni 2017

Posted in Mode en Kleding

Is jaren 50 kleding ook helemaal jouw stijl? Geen wonder, het gaat immers ook echt om prachtige kledingstukken! Sommige mensen zien het uitzoeken van kleren nog steeds als iets wat een noodzakelijkheid is. Het lichaam moet immers bedenkt worden en het moet warm gehouden worden. Maar mode is zoveel meer dan dat. Je kunt hiermee een geheel eigen stijl en eigen uitstraling bereiken, afhankelijk van wat je draagt. Als je jaren 50 kleding draagt, dan zal je bijvoorbeeld heel iets anders uitstralen dan wanneer je kiest voor trendy kledingstukken. Ook de kleuren die je kiest zijn bijvoorbeeld van belang voor de uitstraling die je bereikt. Zeker in je werk kan dit van belang zijn, als je serieus genomen wilt worden, kan het bijvoorbeeld helpen om zakelijke kleding te dragen. Maar ook in priv├ęsituaties wil je uiteraard een bepaalde uitstraling bereiken. Zoek daarom jouw eigen stijl, probeer te vinden wat goed bij jou past en waar jij je prettig bij voelt. Zoek uit of dit in jouw geval jaren 50 kleding is, of juist mode uit de jaren 60 of van nu. Er zijn zoveel verschillende opties, het is zelfs mogelijk om kleren uit verschillende tijdperken met elkaar te combineren en zo echt je eigen mix te maken. Probeer dus wat uit en zoek uit wat jou het best laat voelen.

Wat zijn kenmerken van jaren 50 kleding?

We hebben het zojuist gehad over het dragen van jaren 50 kleding, maar wat is dit nu precies, waar kenmerkt het zich door? Er zijn een paar belangrijke kenmerken waaraan je kunt zien dat het om kledingstukken uit die tijd gaat, bijvoorbeeld:

  • wijde rokken
  • wespentailles
  • meer aandacht voor de boezem
  • kleren met plooien die niet gestreken hoefden te worden
  • broeken die tot net boven de enkel of net onder de knie kwamen

Met andere woorden, kenmerkend voor deze periode was de nadruk op de vrouwelijke vormen, het vrouwelijke figuur. Na de sobere jaren veertig, met daarin uiteraard de Tweede Wereldoorlog, was er nu weer tijd voor plezier en frivoliteit en dat uitte zich in de jaren 50 kleding. Een ontwerpen die hier veel invloed op heeft gehad, is Christian Dior. Door de beschikbaarheid van synthetische stoffen kregen modeontwerpers ook meer mogelijkheden tot het plooien van kledingstukken in de door hen gewenste vormen. En ook op de schoenenmode had dit zijn invloed, er kwamen modellen in zwang met mooie hakken, die misschien niet altijd even praktisch waren, maar wel super vrouwelijk. Dat is dus wat jaren 50 kleding onderscheidt van andere modestijlen.

Nieuw of vintage

Als jij je in de stijl van een bepaald tijdperk wilt kleden, is het altijd de vraag: kies je voor origineel of voor namaak? Nu klinkt dat laatste wat negatief, alsof het niet goed zou zijn. Er zijn tegenwoordig echter modemerken die uitstekend jaren 50 kleding na kunnen maken en dat is maar goed ook, de originele kledingstukken worden namelijk steeds schaarser. Het wordt tegenwoordig niet meer tweedehands genoemd, maar vintage, en dat heeft de prijs van originele jaren 50 kleding sterk opgedreven. Daar komt bovendien bij dat het aanbod steeds beperkter wordt, de kleren uit die tijd zijn immers maar beperkt bewaard gebleven en door het dragen slijten ze en is er steeds minder van beschikbaar. Nieuwe ontwerpen aan de hand van deze oude stijl zijn daarom een zeer goed alternatief en vaak financieel ook veel interessanter. Wil je meer weten over hoe jaren 50 kleding er uit ziet of waar je dit het best kunt kopen? Dan moet je absoluut eens kijken op Designerskledingwinkel.nl, de specialist op het gebied van retro Kleding!

Share on FacebookShare on Google+Tweet about this on TwitterShare on LinkedIn