Kan ik de legitieme portie opeisen?

7 mei 2018

Posted in Juristen en Advocaten

Als je wordt onterfd, dan heb je geen recht meer op de erfenis. Daardoor zou je denken dat je dus helemaal geen rechten meer hebt. Maar dat is niet het geval. De erfenis en alles wat daar mee gemoeid is, bevindt zich op een juridisch terrein. Dit is ook niet zo gek, want het gaat vaak om flinke bedragen en het zou raar zijn als persoonlijke emoties het hele domein rondom de erfenis kunnen domineren. Mocht je vader een slecht humeur hebben en jou daardoor onterven, dan zou het raar zijn als je vervolgens direct ook echt nergens meer recht op hebt. Uiteraard is het aan je vader om te besluiten wat er met het geld gebeurt, maar om toch een soort van arbiter in de situatie in te bouwen, is het legitieme deel in het leven geroepen. Dus als je wordt onterfd, dan heb je nog altijd recht op de legitieme portie. Op deze manier kan een vader of moeder zijn of haar recht doen gelden en je erfdeel verminderen. Maar om al te veel onrecht te voorkomen en ook erfgenamen bij te staan die wellicht onterecht worden onterfd, is er een legitieme portie. Deze portie is altijd de helft van het wettelijke erfdeel. Je gaat er dus op achteruit, maar het is beter dan helemaal niets ontvangen. Voor degene die iemand onterfd is hier dus wel degelijk een zeker genoegdoening uit te halen. De legitieme portie zorgt dus voor een middenweg waar beide partijen een stukje inleveren. Jij krijgt minder, maar wordt niet 100% onterfd en degene die een testament opstelt kan toch zorgen voor een stuk ongemak. Het is geen perfecte wereld en het zou mooi zijn als dit soort situaties voorkomen kunnen worden. Maar het is prettig om te weten dat de erfenis niet helemaal onderhevig is aan de grillen en emoties van de betrokken partijen. Via een legitieme portie wordt er dus een soort beschermende clausule ingebracht. Maar dat betekent niet dat jij altijd zo maar een deel van de erfenis kunt opeisen. Als je wordt onterfd, dan krijg je in principe helemaal niets. Dat is ook waarom je wordt onterfd. Het is niet het idee van degene die een testament opstelt om jou minder geld te geven. Hij of zij wil jou helemaal onterven en dat is dan ook de situatie die ontstaat. Echter, je hebt dus wel recht op een legitieme portie, maar die zal je dan wel op moeten opeisen. Dus het is niet zo dat je altijd direct 50% van het wettelijke erfdeel krijgt. Je zult moeite moeten doen en daarom kun je een beroep doen op Brenner Advocaten.

Ontdek snel hoe je jou legitieme portie kunt opeisen

Mocht je in de vervelende situatie terecht komen dat je inderdaad wordt onterfd en is dat vervolgens ook niet meer te herstellen, dan zal je moeten accepteren dat je geen recht meer hebt op het wettelijke erfdeel. Het is dan tijd om al je energie te focussen op het verkrijgen van de legitieme portie. Het is echter wel een ingewikkelde juridische procedure en dus is het verstandig dat je de hulp inschakelt van een advocaat. De advocaten van Brenner Advocaten weten dan ook precies wat er zoal bij komt kijken en kunnen jou prima bijstaan om je legitieme portie op te eisen.

Surf naar legitieme.info en ontdek wat je opties zijn

Je kunt van te voren in ieder geval alvast even een kijkje nemen op de site van legitieme.info. Hier vind je alvast informatie over onderwerpen als:

  • Wat is een legitieme portie?
  • Wat zijn giften?
  • Hoe bereken je de legitimaire massa?
Share on FacebookShare on Google+Tweet about this on TwitterShare on LinkedIn