Led verlichting in je woning

12 april 2016

Posted in Woning en Tuin

Pretmetled - Led verlichtingLed verlichting is het tegenwoordig helemaal. Steeds meer mensen schakelen over op led lampjes die niet alleen mooi, maar ook zeer zuinig zijn. Zijn de gloeilampen in jouw huis ook aan vervanging toe? Misschien is dan nu de tijd gekomen om zelf ook de overstap te maken. Waarom is led verlichting tegenwoordig zo populair? Dit heeft twee belangrijke redenen:

  • Led verlichting gaat erg lang mee
  • Led verlichting is kosteneffectief

Led verlichting gaat ontzettend lang mee in tegenstelling tot andere typen verlichting. Om een voorbeeld te geven: een normale gloeilamp gaat ongeveer 700 branduren mee. Dit getal is om te rekenen van branduren naar branddagen; de gloeilamp kan ongeveer 30 dagen continue branden. De spaarlampen die daarna kwamen waren een stuk duurzamer. Deze gingen ongeveer 2000 branduren mee. Omgerekend komt dit neer op bijna 83 dagen non-stop branden. Dan ben je nu natuurlijk nieuwsgierig naar het aantal branduren van standaard led verlichting. Een normale led lamp gaat gemiddeld 50.000 branduren mee. De lamp kan dus meer dan vijfenhalf jaar continue aanstaan. Natuurlijk hebben gewone burgers hun lampen ’s nachts meestal uit, maar toch kun je gerust zeggen dat led verlichting veel duurzamer is dan traditionele verlichting. Deze duurzaamheid heeft wel een prijs. Voor led lampen betaal je al snel drie of vier keer meer dan voor een set gloeilampen. Natuurlijk betaalt deze investering zich uiteindelijk terug. De nieuwe led verlichting hoeft in principe zelden tot nooit vervangen te worden. Je doet dus eenmalig een wat grotere uitgave, maar hebt hier vervolgens geen omkijken meer naar. Nu led zich de afgelopen jaren steeds verder ontwikkeld heeft is het een steeds beter alternatief geworden. Een tweede belangrijke reden om over de stappen op led verlichting is de besparing op de energierekening. Natuurlijk gaat het hier niet om reusachtige bedragen, maar alle beetjes helpen. Een led lamp gebruikt ongeveer 20% van de energie die een gloeilamp nodig had om dezelfde hoeveelheid licht te geven. Waar een gloeilamp 40 Watt gebruikte, gebruikt een zelfde soort led lamp slechts 6-9 Watt. Waar een gloeilamp soms wel 150 Watt kon opslurpen, stoppen de meeste led lampen bij ongeveer 28 Watt. Hoewel led verlichting een aanzienlijke investering kan zijn, staat het buiten kijf dat de uiteindelijke besparingen op zowel de energierekening als op het materiaal zelf groot zijn. Je hebt je uitgaven dus na relatief korte tijd terugverdiend. Maak je zich dus geen zorgen: led verlichting is de verlichting van de toekomt.

Led verlichting in de badkamer

Led verlichting in de woon- of slaapkamer is meestal geen probleem. Dit geldt eigenlijk voor alle types verlichting. Het wordt vaak ingewikkelder wanneer er water in het spel is. Verlichting in de badkamer is bijvoorbeeld een lastige klus. Je moet met een aantal zaken goed rekening houden. In de eerste plaats kun je niet gewoon een led lampje in de badkamer installeren. Deze lampen zullen geheid kortsluiting veroorzaken. Wat je nodig hebt zijn speciale led panelen. Deze panelen zijn speciaal ontwikkeld voor gebruik in vochtige ruimtes, zoals de badkamer of het drooghok. De panelen zijn voorzien van een IP44 classificatie. Wat deze classificatie precies aangeeft is niet erg relevant, wat belangrijk is om te weten is dat de IP44 classificatie mede staat voor “spatwaterdicht”. Je ziet deze technologie tegenwoordig ook op moderne smartphones, al heet het dan vaak wel anders. Wanneer een paneel beschikt over een IP44 classificatie betekent dit dat de led verlichting die eronder zit niet geraakt zal worden door water, of hier geen hinder van zal ondervinden. Natuurlijk zijn de panelen ook gewoon in andere kamers te monteren. Wanneer heb je deze panelen nou precies nodig? Er zijn specifieke regels die je kunnen vertellen wanneer je een IP44 spot nodig hebt. Alles is natuurlijk gebaseerd op de afstand tussen de waterbron en de lichtbron. De waterbron is in dit geval de douchekop, de lichtbron is het spotje dat je wilt plaatsen. Wanneer deze afstand minder dan ongeveer 75 centimeter bedraagt, dan is het noodzakelijk een lampje te plaatsen dat spatwaterdicht is. Is de afstand tussen water- en lichtbron meer dan 75 centimeter, dan kun je ook gewoon volstaan met een normaal spotje. Je hebt dan geen speciale led verlichting nodig. In de douchecabine zelf gelden nog weer andere eisen. Je kunt geen lampen plaatsen in de douchecabine zonder dat deze volledig waterdicht zijn. Hier zul je, indien dit iets is wat je graag zou willen, nog meer onderzoek naar moeten doen. Het is soms even uitvogelen welke spotjes je op welke plek moet gebruiken. Bij twijfel is het altijd verstandig te kiezen voor een veilige optie.

Altijd pret met led

PretmetLed is een webwinkel die allerlei verschillende soorten led verlichting verkoopt. Bij deze webwinkels koop je al jouw led lampjes, voor zowel de woonkamer als de badkamer. Ben je dus op zoek naar IP44 spotjes, dan ben je hier aan het juiste adres! Op de site van de webwinkel, http://www.pretmetled.nl/, vind je nog veel meer informatie over led lampen. Hierdoor kun je snel en eenvoudig de overstap maken van traditionele verlichting naar moderne led verlichting. Wanneer je voor 15:00 ’s middags bestelt dan is deze bestelling vaak de volgende dag in huis. Zorg wel dat je op een werkdag bestelt, anders zit het weekend er nog tussen! Is jouw huis toe aan een opknapbeurt, vergeet de verlichting dan niet. Surf snel naar de bovengenoemde website en schaf je nieuwe lampen vandaag nog aan!

Share on FacebookShare on Google+Tweet about this on TwitterShare on LinkedIn