Met de juiste training ontvang je de green belt of black belt

24 februari 2016

Posted in Bedrijven en Bedrijfsleven

Voor iedere werknemer in de productie is het van belang dat je kennis up to date blijft. Het is natuurlijk bij alle productieprocessen zo dat wanneer je kennis achter loopt, de productie ook achter begint te lopen. Met de juiste kennis van zaken kun je immers veel beter inspelen op onverwachte omstandigheden, je kunt beter omgaan met defecten, je kunt beter inschatten wat er nodig is en op deze manier kun je dus aanzienlijk beter bijdragen aan de maximalisatie van de productie. Verder is het ook wenselijk dat een projectleider of een afdelingsmanager over de juiste kennis beschikt, want deze is verantwoordelijk voor wat er gebeurt op de werkvloer. Het zijn dus niet alleen de engineers zelf die gebaat zijn bij een stukje extra kennis. Het hele team is in principe gebaat bij een stukje extra kennis. Anders krijg je al snel eilandjes binnen het team van engineers en dat komt het geheel natuurlijk niet ten goede. Dat zou zich dan weer vertalen in hogere kosten en een lagere klanttevredenheid. En dat kan natuurlijk nooit de doelstelling zijn. Wat je wilt bereiken als zijnde:

  • Design manager
  • Proces manager
  • Kwaliteitsengineer
  • Projectleider
  • Afdelingsmanager

is nu juist dat je de klanttevredenheid omhoog wilt brengen en de kosten naar beneden. Dit kun je bereiken door de juiste kennis. Die juiste kennis kun je vergaren aan de hand van de juiste training. Deze training kun je krijgen via Symbol BV en dan met name via de training: Lean sigma green belt – industrie. Met deze green belt training kun je dus een green belt krijgen. Deze green belt geeft het niveau aan van je kennis en is vergelijkbaar met de green belt in judo of karate, behalve dan dat je nu geen echte sportkennis opdoet, maar kennis over industrie en productieprocessen. Er is ook een black belt te behalen als je na de green belt training nog meer kennis wil. Welke kennis je precies nodig hebt is natuurlijk afhankelijk van het soort bedrijf waarbij je werkzaam bent. Een green belt is vaak al ruimschoots voldoende. Met deze green belt training wordt je dus een stuk bekwamer in het managen van de productieprocessen. Als de kennis goed wordt toegepast kun je productiekosten omlaag brengen en zal de klanttevredenheid omhoog gaan.

De eigenschappen van een green belt training

De green belt training duurt acht dagen. Het is dus een vrij korte training die je in een dikke week kunt afronden. Daarna kun je zoals gezegd de kosten naar beneden brengen, dus als je nagaat dat je maar een week van je tijd in de green belt training hoeft te investeren, dan is het rekensommetje snel gemaakt dat het rendement zeer hoog kan zijn. De training vindt plaats als er minimaal 6 mensen meedoen. Mochten er minder deelnemers zijn, dan wordt de training doorgeschoven naar een volgend start moment. De ervaring leert echter dat er bijna altijd wel voldoende deelnemers zijn. Het cursusmateriaal bestaat uit een Nederlandstalige trainingsmanual met daarin een overzicht van alle presentaties. Daarnaast ontvangt iedere cursist een stuk of wat handige templates en het Engelstalige boek “Climbing the Mountain – Lean Six Sigma for green and black belt. Maar maak je geen zorgen, hier komt ook een oefenboek bij en dit oefenboek is gewoon in het Nederlands. Tijdens de training kun je gebruik maken van je eigen laptop. Er wordt gebruik gemaakt van een trial versie van Minitap en dit kun je dan ook prima runnen op je eigen laptop. Mocht je geen laptop hebben of ben je een keer je laptop vergeten, dan zijn er ook laptops beschikbaar tijdens de cursus. De opleiding is voor mensen met HBO of HBO+ denk en werk niveau. Er komt tijdens de cursus ook wat statistiek voorbij, dus enige affiniteit met dit vak is wenselijk. Mocht je geen enkele statistische kennis hebben, dan is het handig om voordat de cursus start, even in je eigen tijd een opfriscursus statistiek te volgen. Als je de green belt training hebt afgerond dan zou je in staat moeten zijn om productieproblemen efficiënt en gestructureerd te analyseren en er vervolgens een oplossing voor te vinden.

Wat is Symbol BV?

Symbol BV is een organisatie die je kunt vinden via de website symbolbv.nl. Deze organisatie voorziet mensen dus in verschillende trainingen, waaronder de green belt training die hier is besproken, om mensen te scholen in het managen van productieprocessen. Dit wordt op de site ook wel met een duur woord ‘business improvement’ genoemd en wil zoveel zeggen als het verbeteren van je bedrijf. Met de green belt training kunnen productiemanagers en dergelijke de productieprocessen beter managen. Tevens zorgt de green belt training ervoor dat je meer affiniteit krijgt met de processen op de werkvloer. De vruchten die de green belt training afwerpt zijn daarom ook niet te onderschatten, helemaal als je bedenkt dat de cursus maar 8 dagen duurt. Dat is een ongekend korte tijd om ervoor te zorgen dat je bedrijf weer helemaal op de rails komt te staan. Daarom is het verstandig om gebruik te maken van deze green belt training. Het is een vrij toegankelijke training. Los van de statistiek die er bij komt kijken kan iedereen met een HBO achtergrond deze cursus gemakkelijk doorlopen. En als je bedenkt dat je je bedrijf er weer mee op de kaart kunt zetten, dan hoeft het geen lastige keuze te zijn.

Share on FacebookShare on Google+Tweet about this on TwitterShare on LinkedIn