Wat komt er nu eigenlijk allemaal kijken bij eliquid verdampen?

15 april 2017

Posted in Mens en gezondheid

De meeste mensen die gebruik maken van een e-sigaret, die weten wel dat er sprake is een vloeistof die maakt dat je kunt roken. Maar wat gebeurt er nu eigenlijk met deze vloeistof? En hoe komt het dat er vloeistof in de sigaret gaat en dat er vervolgens damp uit komt? Op het moment dat je opzoek gaat naar een eliquid, dan kom je vaak termen tegen waar je nog nooit van hebt gehoord. Daarom is het belangrijk dat je kennisniveau een beetje wordt opgeschroefd. Vandaar deze tekst waarin precies wordt uitgelegd wat er nu allemaal bij komt kijken als je een e-sigaret rookt.  Het hoofdingrediënt van een elektroniche sigaret is de vloeistof. Deze wordt meestal aangeduid met de term ‘liquid’ of ‘eliquid’. Andere namen die je tegen kunt komen zijn ‘rookvloeistof’ of ‘e-juice’. Het is belangrijk om te weten dat al deze termen verwijzen naar hetzelfde product. Deze eliquid wordt vervolgens verdampt. Eliquid verdampen is het proces dat er voor zorgt dat je kunt roken. Daar waar je bij een traditionele sigaret te maken hebt met een verbrandingsproces waarbij er rook vrij komt, is het bij eliquid verdampen juist zo dat er dampen vrij komen door dat de vloeistof verdampt worden. Het is dan ook geen echte rook dat je ziet wanneer iemand een e-sigaret rookt. De dampen zijn vergelijkbaar met de dampen die vrijkomen als je een waterpijp rookt. Eliquid verdampen gebeurt aan de hand van de zogenaamde coil. Deze coil, ook wel de verdamper genoemd, is een verwarmingselement dat functioneert door middel van de batterij in de e-sigaret. Het is de coil die het mogelijk maakt om de eliquid te verdampen. De coil is verbonden met de liquid via kleine haartjes. Deze voeden de coil als het ware met vloeistof. Dus bij het eliquid verdampen komen de volgende elementen aan bod:

  • De eliquid
  • De coil (verdamper)
  • De e-sigaret
  • De batterij

Het VG en PG percentage

VG en PG percentages zijn percentages die je vaak tegenkomt als je verschillende eliquids bekijkt. De vraag is dan ook waar deze letters voor staan. De VG en PG waardes zijn indicatoren betreffende de samenstelling van de vloeistof. De meest gangbare samenstelling als het op een eliquid aankomt is 70% PG en 30% VG. Je komt ze bijna altijd gezamenlijk tegen in de verschillende vloeistoffen. VG is een plantaardige stof en is verantwoordelijk voor de dampen die vrij komen. PG zorgt er juist voor dat je de smaak beter kunt proeven. Zodra je dus meer VG toevoegt dan komen er tijdens het eliquid verdampen meer dampen vrij. Voeg je juist meer PG toe, dan proef je meer smaak tijdens het eliquid verdampen. Het is wel zo dat je voor een hoge dosis VG een goede e-sigaret nodig hebt. Het kost namelijk meer ‘moeite’ om de liquid te verdampen als er veel VG in de vloeistof zit.

Verschillende smaken voor verschillende rokers

Nu je weet wat er dus allemaal bij komt kijken, is het makkelijker om je keuze te maken als je op zoek gaat naar eliquids. In principe werkt elke e-sigaret hetzelfde, maar zoals je hebt kunnen lezen is er veel variatie tussen de verschillende vloeistoffen. Zo heb je de keuze uit eliquids die grote rookwolken genereren en je heb eliquids waarbij de smaak echt goed tot zijn recht komt. Als je kiest voor lekkere smaakjes, kijk dan dus altijd goed naar de PG/VG verhouding. Als je immers optimaal van de smaken wilt genieten, dan moet er niet teveel VG in de vloeistof zitten en juist wel veel PG.

 

Share on FacebookShare on Google+Tweet about this on TwitterShare on LinkedIn