Auto koppelen door middel van ODB2 koppeling

26 december 2018

Posted in Auto's en Motoren

Auto’s kunnen tegenwoordig met apparatuur en specifieke software worden uitgelezen. Dat betekent dat een monteur of iemand anders die beschikt over de juiste apparaten, de auto kan analyseren op het gebied van elektronica en eventuele storingen in het elektronisch circuit. Dit helpt om problemen op te sporen die niet in de motor zitten, of in andere onderdelen. Bovendien kan de auto hierdoor gereset worden. De meeste auto’s maken gebruik van de ODB2 koppeling. Dit is een ingang die vaak vlakbij de pedalen en het stuur van de auto zit. Het is een soort grote USB-poort waar een uitleesapparaat aan gekoppeld kan worden. Vroeger werd er ODB1 gebruikt. Dit is de eerste variant van de zogeheten On Board Diagnostics. De naam zegt al wat dit inhoudt: het gaat om het diagnosticeren en vaststellen van de status van de auto. ODB1 poorten werden nog door verschillende fabrikanten naar eigen inzicht gemaakt. Zo had elk merk zijn eigen poorten. De ODB2 koppeling is inmiddels universeel. Er zijn diverse apparaten te koop die werken met de ODB2 koppeling, en de bezitter van de auto informatie verschaffen over de status van het voertuig. Zo is het mogelijk meer te weten te komen over het systeem van de auto en de actuele status ervan.

Apparatuur die werkt met ODB2

Als u een uitleesapparaat nodig heeft dat werkt op een ODB2 koppeling zou u bijvoorbeeld kunnen kijken naar apparaten die u kunt aanschaffen via obdwarenhuis. Deze producten werken samen met de ODB2 poort in de auto en kunnen verbinding maken door middel van Bluetooth en wifi. Op de website van ODB Warenhuis vindt u tevens een korte handleiding voor het koppelen van de auto. Met het apparaat kunt u vervolgens de auto uitlezen. De resultaten hiervan kunnen aanleiding zijn bepaald onderhoud aan de auto uit te voeren of de auto naar de garage te brengen. Het vergt enige oefening te werken met deze apparatuur. Het vinden van de ODB2 koppeling in de auto is bovendien soms ook lastig, vooral als u het onderhoudsboekje van de auto niet meer heeft. Gelukkig is er online veel informatie te vinden over de ODB2 koppeling, bijvoorbeeld via https://obdwarenhuis.nl/.

Het beste onderhoud voor auto’s

Auto’s moeten eens per jaar door de APK komen om veilig en legaal te mogen rijden. Om de zoveel duizend kilometer wordt er doorgaans ook een kleine of grote beurt uitgevoerd. Moderne auto’s zijn gevoelig voor eventuele storingen in het elektrisch circuit. Bovendien kunnen er tussen verschillende beurten in ook kleine storingen ontstaan. Dan is het slim de volgende maatregelen te nemen:

  • de auto regelmatig uitlezen via de ODB2 koppeling
  • de bandenspanning controleren
  • zorgen dat de banden uitgelijnd zijn
  • het dashboard controleren op meldingen

Een melding op het dashboard van de auto die u vreemd voorkomt kunt u verder onderzoeken door de auto uit te lezen via de ODB2 koppeling in de auto. De apparatuur die u hiervoor nodig heeft vindt u online bij het ODB Warenhuis. Daarnaast is er online ook veel te vinden over specifieke meldingen van de auto. Ook na het uitlezen kan de melding op het apparaat nog voor vragen zorgen. Vul dan de foutmelding online eens in om te kijken of dit meer informatie oplevert. Als u dan nog niet weet wat u moet doen kunt u de auto het beste laten nakijken door een professional. Zo zorgt u samen met uw garagehouder voor het beste onderhoud van uw auto. Uw voertuig gaat op deze manier nog jaren mee, op een veilige en verantwoorde manier.

Share on FacebookShare on Google+Tweet about this on TwitterShare on LinkedIn