Kosten uitvaart: hoe financier je een uitvaart?

3 september 2020

Posted in Mens en gezondheid

De kosten uitvaart zijn erg hoog, de meeste Nederlanders onderschatten de kosten uitvaart. De gemiddelde kosten voor uitvaart zit rond de €7500,-. Meestal is een crematie goedkoper dan een begrafenis.Het speelt ook mee of de overledene een uitvaartverzekering heeft. Het is goed om voor het overlijden na te denken over hoe je je eigen uitvaart financiert. Je wilt natuurlijk niet dat je nabestaanden opgezadeld worden met de kosten uitvaart. Je kunt een uitvaart financieren met je eigen spaargeld, het is niet verplicht om een uitvaartverzekering te hebben. Een uitvaartverzekering is meestal een natura verzekering. Dit houdt in dat er geen bedrag wordt uitgekeerd maar goederen en diensten. Het verschilt per uitvaartverzekering wat er precies aan kosten wordt vergoed. Je kunt ook een overlijdensrisicoverzekering afsluiten. Die verzekering keert een bepaald bedrag uit wanneer je overlijdt voor een bepaalde datum, meestal is dat voor je tachtigste levens jaar. Ook wanneer je nog lang niet verwacht te overlijden is het goed om na te denken hoe jij wilt dat je uitvaart eruit ziet. Op die manier kun je kijken of je uitvaartverzekering de kosten dekt voor wat jij voor ogen hebt. Worden niet alle kosten gedekt? Dan kun je overwegen de kosten uitvaart deels zelf te financieren met je spaargeld. Wanneer iemand geen nabestaanden heeft worden de kosten uitvaart gefinancierd door de gemeente. De gemeente gaat dan wel op zoek naar de nabestaanden om die vervolgens de rekening te presenteren.

Waaruit bestaan de kosten uitvaart?

Wanneer je nu wilt weten wat de kosten van de uitvaart die je voor jezelf wenst zijn, kun je dit berekenen via een tool van het nibud. De kosten bestaan uit:

 • Tarief uitvaartverzorger
 • rouwkaarten
 • eventueel een advertentie in de krant
 • kist
 • laatste verzorging overledene
 • overbrengen naar uitvaartcentrum
 • eventueel opbaren en condoleancebezoek in een uitvaartcentrum
 • bloemen
 • rouwauto en eventueel volgauto’s
 • eventueel gebruik van aula en condoleanceruimte
 • eventueel koffie met broodjes/cake
 • bij een begrafenis de grafkosten
 • het grafmonument, bij een begrafenis

Bij een crematie vallen de kosten voor het graf en het grafmonument weg. De enige extra kosten zijn dan de kosten van de urn en eventueel asbestemming. Verder moet je nog bedenken dat er toekomstige kosten zijn. Zeker met betrekking tot begraafplekken. In Nederland zijn begraafplekken en plekken in een urnenmuur vaak tijdelijk. Dit kan een periode zijn van tien tot twintig jaar. Bij een gemiddelde gemeentelijke begraafplaats zijn de kosten voor tien jaar ongeveer €1600,-, maar het kan erg verschillen per plek. Wanneer na die periode de nabestaanden de plek willen houden, moeten ze kosten voor verlenging betalen. Deze tarieven lopen uiteen van €200,- tot wel €3000,-.

Kosten uitvaart, wat kun je het beste al bespreken?

Je wilt je nabestaanden natuurlijk beschermen tegen hoge kosten. Maar met een uitvaart spelen natuurlijk ook veel emoties. Daardoor kan het zijn dat ze bijvoorbeeld niet nadenken over de kosten uitvaart, waardoor je het toch niet helemaal kan dekken voor ze. Het is vooral belangrijk dat je duidelijk maakt wat je graag wilt. Wil je begraven of gecremeerd worden? Wat voor een kist wil je? Wil je opgebaard worden of niet? Zijn er wensen zoals bijvoorbeeld muziek of bepaalde bloemstukken. Ook als je nog lang niet verwacht dat het je tijd is, kan het goed zijn om je wensen over jouw uitvaart alvast vast te leggen. Wil jij hier ook mee bezig? Bezoek dan kostenvaneenuitvaart.nl!

Share on FacebookShare on Google+Tweet about this on TwitterShare on LinkedIn