Makkelijker ademen door zouttherapie

30 november 2018

Posted in Mens en gezondheid

Een aantal jaar geleden begon mijn man te hoesten. Een nare hoest die vast bleef zitten. We konden er vrij weinig aan doen, de artsen hadden geen idee waar het precies vandaan kwam en de hoestmiddelen deden helemaal niets voor mijn man. Het was ook niet echt een hoest die er altijd was. Het kon dagenlang goed gaan, waarna hij vervolgens een dag lang niets kon doen vanwege het chronisch hoesten. Ontzettend vervelend natuurlijk, vooral wanneer niets lijkt te helpen. Alhoewel, dat is niet helemaal waar. De ene keer helpt honing, andere keren helpen koffie of een cognacje. Iets wat overigens wel altijd helpt, dat is zouttherapie. Een jaar geleden begon ik daarover te lezen en zag ik dat steeds meer artsen de werking van deze therapie onderschrijven. Ik wist niet goed wat ik me erbij voor moest stellen, totdat ik op de website van HaloClinic terechtkwam. Op https://www.haloclinic.nl/ staat duidelijk te lezen hoe zouttherapie werkt, voor welke mensen het werkt en hoe het inademen van zout een helende functie heeft voor je luchtwegen. Ik nam contact op met hen over de zouttherapie omdat mijn man dus geen diagnose heeft – en we konden direct langskomen voor een eerste keer zouttherapie zonder dat hier kosten aan verbonden waren.

Werkte de zouttherapie voor mijn man?

Ironisch genoeg was mijn man ontzettend aan het hoesten op de dagen voor de afspraak voor de zouttherapie, maar had hij nergens last van op de dag zelf. We hadden het idee dat we het gewoon zouden doen, ondanks dat het niets aan het hoesten kon doen omdat mijn man niet hoestte op dat moment. Toch bleken we compleet ongelijk te hebben:

  • Mijn man voelde zich beter;
  • Mijn man ademde makkelijker.

Ook op de momenten dat hij niet chronisch hoestte, werkte de zouttherapie sterk in zijn voordeel dus. Hij merkte dat het ademhalen makkelijker werd, vooral wanneer hij echt diep inademde, iets wat hij al lange tijd niet meer durfde omdat hij een spontane aanval verwachtte. Maar het echte effect merkten we pas de week erna. Hij heeft heel de week geen aanvallen meer gehad. Daarom besloten we om direct een vast schema op te stellen voor de zouttherapie om te kijken of het ook op de langere termijn een sterk effect zou hebben. Want dat zou toch geweldig zijn, zonder een diagnose een remedie vinden die de problemen in ieder geval een stuk minder maakt?

Werkte het op de langere termijn?

We hadden niet het idee dat het wonderen zou verrichten. We hadden niet het idee dat de zouttherapie op magische wijze alle problemen op zou lossen. Maar het scheelde verrekte weinig. Mijn man heeft nu een vast schema voor zijn behandelingen in de zoutkamer en houdt zich er strak aan. Zijn wekelijkse hoestaanvallen zijn verleden tijd. Nu is het hoogstens een paar keer per maand, maar de aanvallen zijn veel minder intens. De artsen denken dat er slijm vastgezeten heeft op de verkeerde plekken en dat er slijm aangemaakt wordt op momenten dat dit niet de bedoeling is. Dat zou de enige verklaring zijn voor het werkende effect van de zoutkamer zonder dat er een diagnose gesteld is. Gelukkig hebben we goede afspraken weten te maken met de verzekering zodat de kosten ook nog eens deels vergoed worden. Maar wanneer we echt eerlijk zijn, is het vooral geweldig om te zien dat mijn man weer meer kan en ook meer durft te doen omdat hij weet dat een hoestaanval niet meer verschrikkelijk is. Hij heeft een compleet nieuw leven gekregen en ik daarmee ook.

Share on FacebookShare on Google+Tweet about this on TwitterShare on LinkedIn