Schilderij reinigen

4 mei 2018

Posted in Creatief en Decoratief

Voor de liefhebber zal het geen nieuws zijn, maar mensen die voor het eerst beginnen met kunst hebben er vaak geen idee van dat een schilderij reinigen af en toe noodzakelijk is. Het is natuurlijk niet iets dat heel erg vaak hoeft te gebeuren, maar als je er zeker van wilt zijn dat het doek in een goede conditie blijft, is het wel van belang om hier aandacht aan te besteden. Waarom is een schilderij reinigen nu nodig? Omdat deze doeken, net als alle andere objecten die je in huis hebt, op een gegeven moment gewoon vies wordt. Er kan zich wat stof op gaan verzamelen en dit kan zich heel langzaam wat vast gaan zetten. Op een gegeven moment ziet het geheel er dan gewoon niet meer mooi uit. Ook kunnen spinnen er over heen lopen en kunnen er stukjes spinnenweb op komen te zitten. Om nog maar te zwijgen over de kleine stipjes poep die zij achter kunnen laten, net als vliegen. Je kunt natuurlijk heel erg je best doen om het stofvrij te houden, maar helemaal voorkomen kun je het nooit dat het vies wordt. Daarom moet je gewoon af en toe het schilderij reinigen laten.

Schilderij reinigen door specialist

Als jij het idee hebt dat het doek wat vies is en dat het schoongemaakt zou moeten worden, hoe pak je dit dan aan? Belangrijk om te onthouden is dat je nooit zelf aan de slag moet gaan met een schilderij reinigen, dan kun je er zomaar onherstelbare schade aan aanbrengen. Natuurlijk is het geen probleem om het zachtjes, met bijvoorbeeld een heel zachte plumeau, af te stoffen, maar meer moet je echt niet zelf gaan doen. Voordat je het weet tast je de verf of de vernis aan en dat zou natuurlijk uitermate zonde zijn. Een schilderij reinigen moet je dan ook altijd door een specialist op dit gebied laten doen. Deze heeft hiervoor een opleiding gevolgd, heeft ervaring en beschikt over de juiste materialen. Je weet dan zeker dat het schoonmaken op een goede wijze gebeurt en dat je daarna nog weer vele jaren plezier zult kunnen hebben van het kunstwerk. Al het vuil wordt dan op kundige wijze verwijderd, zodat het geheel er weer helemaal perfect uit komt te zien, helemaal zoals de schilder het ooit bedacht had. Goed zorg dragen voor je kunst, betekent dus ook af en toe een schilderij reinigen laten!

Kies een goed atelier

Wil jij een schilderij reinigen laten door een specialist, dan is het natuurlijk van belang dat je voor een goed restauratie atelier kiest. Je wilt niet zomaar iemand inschakelen, maar je wilt zeker weten dat je een goede keus maakt. Zoek jij een dergelijk adres, dan is restauratie atelier Marjan de Visser een uitstekende keus. Zij beschikt over de nodige materialen om goed te werk te gaan, zoals:

  • buffers
  • metaalbinders
  • zepen

Iedere soort verf en ieder soort vuil vraagt weer om een andere soort behandeling, voordat er overgegaan wordt tot het schilderij reinigen, wordt er daarom altijd eerst een test uitgevoerd om te kijken wat de beste methode is voor het betreffende doek. Olieverf moet bijvoorbeeld anders behandeld worden dan acrylverf en verfspetters moet je op een andere manier verwijderen dan spinnenpoepjes. Als eenmaal bepaald is welke middelen er gebruikt moeten worden, dan kan zij aan de slag gaan met de daadwerkelijke reiniging. Voorzichtig wordt er dan gewerkt aan het beetje bij beetje verwijderen van alles wat niet op het doek hoort. Door zo het schilderij te reinigen, zorgt restauratie atelier Marjan de Visser er voor dat jij hier weer volop van kunt genieten!

 

Share on FacebookShare on Google+Tweet about this on TwitterShare on LinkedIn