Theater op school

29 maart 2018

Posted in Kinderen en Speelgoed

Heb jij wel eens gehoord van de mogelijkheid van theater op school? En dan bedoelen we niet dat de leerkrachten en kinderen zelfs iets op het toneel brengen, maar echt een professionele voorstelling. Veel docenten hebben er geen idee van dat dit mogelijk is en dat is jammer. Het zien van dergelijke voorstellingen is immers heel belangrijk voor de ontwikkeling van leerlingen. Tijdens theater op school zien ze wat er mogelijk is met toneelspel en worden ze misschien zelfs gestimuleerd om zelf ook aan de slag te gaan. Het doet een beroep op hun inlevingsvermogen en het meeleven met een verhaal. Bovendien is het natuurlijk ook gewoon leuk om naar een toneelvoorstelling te kijken. Het ontspant, het brengt de aandacht eens even op iets heel anders dan anders. En dat is voor zowel leraren als schoolkinderen prettig. Bovendien is het zo dat een voorstelling vaak ook een thema heeft of een boodschap waar later nog verder over gesproken en nagedacht kan worden. Theater op school brengt dus niet alleen vertier, maar is ook gewoon erg leerzaam!

Waarom theater op school?

Maar waarom zou je nu kiezen voor theater op school, als je ook naar diverse andere locaties kunt gaan om daar voorstellingen te bekijken? Als je in een grotere stad gevestigd bent, dan heb je inderdaad vaak de keus uit diverse locaties, maar dit is wel wat anders als je in een klein dorp zit. Ook veel kleinere steden hebben lang niet allemaal meer de beschikking over een eigen cultuurhuis. Maar dit is niet de enige reden om te kiezen voor theater op school. Een belangrijke reden is een organisatorisch, want hoe krijg je jouw hele klas in de theaterzaal? Je hebt dan vervoer nodig en ook diverse ouders om de hele groep te begeleiden. Doordat heel veel ouders tegenwoordig fulltime werken, is dit vaak erg onhandig. In het schoolgebouw blijven betekent dat je niet te maken krijgt met vervoersproblemen en met een tekort aan vrijwilligers. Bovendien heeft het nog een voordeel, de kinderen kennen het gebouw en voelen zich daar al op hun gemak. Dat betekent dat ze al hun aandacht kunnen besteden aan de voorstelling en niet afgeleid zijn door andere zaken. Zo komt theater op school vaak veel beter tot zijn recht. Er zitten dus echt wel voordelen aan hiervoor kiezen!

Allemaal Kinderspel komt naar je toe!

Natuurlijk is het zo dat er niet heel veel theatergroepen bereid zullen zijn om hun theater op school uit te voeren, maar bij theatergroep Allemaal Kinderspel is dit nu juist de locatie die zij prefereren! Zij bieden momenteel voor het primair onderwijs drie verschillende opties:

  • theatervoorstelling In de Kersenstraat
  • theatervoorstelling Niet normaal
  • theaterworkshop Levend museum

Het prettige van deze groep is dat zij niet alleen ervaring hebben met rollen spelen, maar dat zij ook ervaring hebben in het onderwijs. Zij kennen de doelgroep daardoor goed en weten als geen ander wat met deze leeftijdsgroepen wel of niet werkt. Huur jij hen in voor theater op school, dan zorgen zij ervoor dat er echt een bijzondere theatersfeer ontstaat op jullie locatie. Dit bereiken zij niet alleen door hun spel, maar ook door de vormgeving. Bij iedere voorstelling bieden zij lesbrieven aan, de opdrachten die hierin staan bieden de gelegenheid tot het verder uitdiepen van het thema van het gespeelde stuk. Zo kun je er met elkaar veel meer mee bezig zijn dan wanneer er enkel naar een show gekeken wordt. Ook met een workshop kun je verder gaan met theater op school. Allemaal Kinderspel bied dus verschillende mogelijkheden om de theaterwereld naar de kinderen toe te brengen! Kijkt u ook eens opĀ allemaalkinderspel.nl.

Share on FacebookShare on Google+Tweet about this on TwitterShare on LinkedIn