Wat ERP voor ons doet

15 juli 2017

Posted in Bedrijven en Bedrijfsleven

Het runnen van je eigen bedrijf komt natuurlijk altijd met de nodige uitdagingen. Als jij aan de leiding staat van een MKB, dan weet je hier vast alles van. Uiteraard is voor ons het doel om ons bedrijf nog groter te laten groeien en zo nog meer winst te maken, maar soms is dat nu eenmaal makkelijker gezegd dan gedaan. Een aantal maanden geleden liep ik dan ook tegen het punt aan waar ik gewoon echt even niet meer wist hoe het nu verder moest. Het bedrijf liep goed, maar ik wilde graag meer en ik wist ook dat we met de juiste tools dit moesten kunnen bereiken, maar op de een of andere manier kreeg ik het maar niet voor elkaar. Dat was het moment dat ik voor het eerst hoorde van ERP. Dit systeem zorgt ervoor dat je bedrijf meer structuur krijgt.

  • Versplinterd ICT systeem
  • Uiteenlopende applicaties
  • Dubbel uitgevoerde taken

Dit zijn een aantal punten waar ik op gewezen werd toen ik me ging verdiepen in het ERP systeem. Ons eigen ICT systeem op dat moment was erg versplinterd en dit leidde tot uiteenlopende problemen. Doordat bijvoorbeeld bestanden niet met elkaar verbonden waren werden veel taken dubbel uitgevoerd en dat betekent dat we niet alleen heel erg veel tijd kwijt waren die we ook aan andere dingen konden besteden, er werden ook onnodig veel fouten gemaakt. Het is inderdaad het geval dat hoe meer mensen een bepaalde taak uitvoeren, hoe meer fouten er gemaakt kunnen worden. En dat wil je als ondernemer natuurlijk niet. Kom er namelijk maar eens achter waar de fout precies zit en wie die gemaakt heeft.

Meer resultaten met ERP

Na lang in gesprek te zijn geweest met het bedrijf ERP-Selectie werd mij wel duidelijk dat dit systeem zeker de moeite waard zou kunnen zijn om binnen ons bedrijf te gebruiken. Het enige nadeel dat ik kon vinden was dat het een behoorlijke investering was en ik had op dat moment natuurlijk geen idee of zich dat ook uit zou betalen. Het liefst krijg je op een papiertje uitgetekend hoeveel winst je dit uiteindelijk zal gaan opleveren, maar dat is met zo’n systeem moeilijk om te bepalen. Uiteindelijk besloot ik toch om ERP een kans te geven en te zien wat het voor ons kon doen. Ik stond op dat moment echt helemaal vast en het was tijd voor verandering. En dat kregen we zeker met ERP, gelukkig allemaal ten goede. In het begin was het misschien even wennen. Alle medewerkers waren zo gewend om met bepaalde applicaties te werken, dat het natuurlijk even een vernieuwing was dat we nu met een geheel nieuw systeem aan het werk gingen. Maar de verschillen waren opmerkelijk met hoe het daarvoor was. Mensen konden veel efficiënter werken.

Iedere afdeling maakt er gebruik van

Een van de grootste voordelen van ERP vind ik is dat je het door het hele bedrijf kunt gebruiken, maar wel zijn de verschillende onderdelen aangepast aan de wensen van een bepaalde afdeling. Mensen hoeven geen dubbel werk meer te doen, maar ze kunnen nog wel werken in een omgeving dit het beste bij hun werkzaamheden past. Alleen al daarom zou ik ERP aan andere bedrijven aanraden. Het brengt zoveel structuur aan en je werkt echt een stuk efficiënter. Mijn werknemers zijn er ook heel erg enthousiast over inmiddels en ik heb al meerdere keren gehoord dat ze echt nooit meer terug zouden willen naar het oude systeem. Ik heb geen enkele intentie om ERP ooit op te geven. Het heeft ons inderdaad weer het duwtje in de goede richting gegeven en sindsdien gaat het weer een stuk beter.

Share on FacebookShare on Google+Tweet about this on TwitterShare on LinkedIn